Wysokość diet
Minister Pracy i Polityki Społecznej podpisał 29 stycznia 2013 r. rozporządzenie w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju oraz poza granicami kraju. Stawki diet i inne należności określone przepisami rozporządzenia weszły w życie 1 marca 2013 r. Treść rozporządzenia tutaj.
Rozporządzenie Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 25 października 2022 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej. Treść rozporządzenia tutaj - AKTUALNE STAWKI DIET.
Pracownik wyjeżdżający za granicę dokonuje wyliczenia we wniosku wyjazdowym przysługujących mu diet, opłat hotelowych oraz innych świadczeń.
PRACOWNIKOWI PRZYSŁUGUJĄ:
1. DIETY POBYTOWE
- obliczane według "wzoru" liczba dni x stawka dzienna
- obejmuje: śniadanie - 15%, obiad - 30%, kolacja - 30%, inne wydatki - 25%
Przykładowo: w sytuacji, gdy hotel zapewnia śniadanie, dietę pobytową należy pomniejszyć o 15% stawki dziennej.
2. DIETA DOJAZDOWA
- równowartość jednej diety pobytowej (np. w przypadku Włoch 1x53 EUR)
- nie przysługuje osobom podróżującym samochodem
3. DIETY HOTELOWE
- obliczane według "wzoru" liczba dni x stawka doby hotelowej (z uwzględnieniem limitu na nocleg, np. w przypadku Włoch maksymalna stawka za 1 noc wynosi 192 EUR)
lub
- ryczałt hotelowy - obliczany według "wzoru" liczba dni x 1/4 limitu na nocleg (np. w przypadku Włoch ryczałt hotelowy za 1 noc wynosi 48 EUR)
4. DIETA KOMUNIKACYJNA
- 10 % diety pobytowej za każdą rozpoczętą dobę
Sporządzając kosztorys, do wyliczonych diet (jak powyżej) należy doliczyć inne koszty związane z wyjazdem - np. bilet, opłatę konferencyjną, opłatę za wizę.
Należy uwzględnić wahania kursów - zaleca się zawyżyć koszt wyjazdu w PLN o 10%.